Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.
E-learning hygiënisch werken procesinstallaties
Dit ga je leren
We zijn trots op het Nederlandse drinkwater, dat tot de beste ter wereld behoort. Dit betekent dat we altijd kunnen rekenen op schoon en hygiënisch betrouwbaar drinkwater. Een besmetting tijdens het productieproces kan ernstige gevolgen hebben voor de volksgezondheid. Daarom moeten werkzaamheden aan procesinstallaties altijd op een hygiënisch verantwoorde manier plaatsvinden.
In de e-learning Hygiënisch werken bij de productie van drinkwater leer je hoe je een besmetting tijdens het productieproces kunt voorkomen. Je maakt kennis met microbiologische verontreinigingen en ziekten die verband houden met water. Daarnaast ga je dieper in op de principes van hygiënisch werken bij de winning, productie en opslag van drinkwater. De inhoud volgt de meest recente editie van de Hygiënecode Drinkwater en de bijbehorende praktijkcodes.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- van toepassing zijnde praktijkcodes
- watergerelateerde ziekten
- de veiligheidspijlers voor het voorkomen van verontreinigingen
- regels ten aanzien van algemene en persoonlijke hygiëne
- verontreinigingsroutes
- effectzones en risicoklassen
- richtlijnen om besmettingen te voorkomen
- desinfectie en waterkwaliteitsbeoordeling
Na afloop van deze opleiding heb je de volgende kennis & vaardigheden:
- begrip van de wijze waarop drinkwater besmet kan raken
- inzicht in de werkwijze die je moet hanteren om hygiënisch te werken bij de winning, productie en opslag van drinkwater
Programma
De e-learning Hygiënisch Werken bij de productie van drinkwater is geen fysieke of digitale opleiding met begeleiding door een docent. Het is een e-learning met opdrachten om de theorie beter te begrijpen, geïllustreerd met woord en beeld. Je doorloopt de e-learning in je eigen tempo. Wat je van de stof hebt opgestoken, toets je tussentijds door het beantwoorden van vragen. De e-learning bestaat uit twee modules.
Module 1: Hygiënisch werken – Algemeen
De volgende thema’s worden behandeld:
- hygiëne en volksgezondheid
- wettelijke regelingen en praktijkcodes
- (microbiologische) verontreinigingen in water
- watergerelateerde ziekten
- voorkomen van besmettingen
- persoonlijke en algemene hygiëne
- beoordelen van waterkwaliteit
Module 2: Hygiënisch werken – Winning, productie en opslag
De volgende thema’s worden behandeld:
- bronnen en winmiddelen
- besmettingsroutes bij winmiddelen
- hygiëneregels bij werkzaamheden aan winmiddelen
- effectzones en risicoklassen bij winning en productie
- waterkwaliteitsbeoordeling en desinfectie
- systemen voor de opslag van drinkwater
- ontwerpeisen, reiniging en onderhoud van reservoirs
- verontreinigingsroutes bij opslag
- reiniging en desinfectie van reservoirs
Lesmateriaal
De e-learning bieden we aan via de Digitale Wateropleidingen (DWO). De toegang is 1 jaar geldig en gaat in op het moment dat je voor het eerst inlogt.
Examen
Je sluit de e-learning af met een examen op onze examenlocatie. Met een resultaat van 5,5 of hoger, ontvang je het certificaat Hygiënisch werken aan procesinstallaties. Dit certificaat is conform de Hygiënecode Drinkwater 5 jaar geldig.
Herexamenkosten bij een onvoldoende resultaat vallen buiten de cursusprijs. Deze kosten brengen wij apart in rekening.
Voor wie
Deze e-learning is bedoeld voor professionals die binnen een drinkwaterbedrijf of bij een aannemer werken als technicus, uitvoerder, teamleider of opzichter. Als je meer wilt leren over hygiënisch werken bij de winning, productie en opslag van drinkwater, dan is dit jouw opleiding.
Instapniveau
Je hebt bij voorkeur een technisch mbo-diploma.
Bijzonderheden
- een certificaat Hygiënisch werken is verplicht voor medewerkers die werkzaamheden uitvoeren aan systemen voor de winning, productie of opslag van drinkwater.
- het certificaat is erkend door de Nederlandse drinkwaterbedrijven en de leerdoelen zijn onderdeel van de vigerende praktijkcodes drinkwater.
Kun je niet vinden wat je zoekt?
