Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Instapniveau

MBO

Tijdsduur

2 dagen

Variant

Dagcursus

Max aantal deelnemers

12

Zelfstudie

1 uur per bijeenkomst

Examen

Ja

Dit ga je leren

Het vrijgeven van een ruimte voor het uitvoeren van werkzaamheden waarin gas, een explosief mengsel of giftige stoffen kunnen voorkomen, is een verantwoordelijke taak. Ook het toezichthouden op de vrijgave betekent een verantwoordelijkheid. Welke kennis en vaardigheden heb je nodig om dit vakkundig te kunnen doen?

In de cursus Gasmeten en Meetbevoegdheid ontdek je het wat, hoe en waarom van gasdetectie. We besteden uitvoerig aandacht aan diverse typen gassen, zuurstofniveaus, explosieniveaus en veilige werkwaardes. Daarnaast maak je kennis met verschillende typen gasdetectie-apparaten, inclusief de praktische voor- en nadelen hiervan. Een juist gebruik van de apparatuur is uiteraard essentieel voor dit werk.

Met deze cursus word je opgeleid om op een verantwoorde manier metingen te doen aan gas, zuurstof en toxische stoffen in de lucht. Je weet hoe je de resultaten hiervan moet interpreteren en hoe je al dan niet de werkplek kunt veiligstellen.

De volgende onderwerpen komen aan bod: 

  • oorzaken, kenmerken en risico’s van een gevaarlijke atmosfeer in besloten ruimten
  • grenswaarden
  • lezen en interpreteren van chemiekaarten
  • methoden en gebruik van verschillende gasmeetapparatuur
  • meten en controleren van besloten ruimten met elektrochemische sensor, gasmeetbuisjes en PID-meter
  • interpretatie en registratie van meetgegevens
  • introductie gebruik van inerte gassen

Na afloop van deze cursus heb je de volgende kennis & vaardigheden:  

  • vrijgeven van een ruimte
  • wat je moet doen als een ruimte nog niet kan worden vrijgegeven voor werkzaamheden

Man doet onderzoek en maakt aantekeningen

Programma

Wateropleidingen heeft met zorg een afwisselend programma voor jou samengesteld. De cursus Gasmeten en Meetbevoegdheid bestaat uit 2 fysieke lesdagen als basis, met een herhalingscursus van 1 dag.

Incompany

Deze cursus verzorgen we alleen incompany op aanvraag van organisaties. Wil je deze cursus organiseren voor medewerkers? Vraag dit dan aan via dit formulier.

Certificaat

Heb je de theorietoets en praktijkbeoordeling van deze cursus succesvol afgerond? Dan ontvang je jouw certificaat, uitgegeven door R3B Safety & Rescue. Het certificaat is 3 jaar geldig, daarna is hercertificering nodig.

Voor wie

De cursus Gasmeten en Meetbevoegdheid is bedoeld voor medewerkers van waterschappen die ruimten met een mogelijk gevaarlijke atmosfeer vrijgeven en voor toezichthouders hierop.
De maximale groepsgrootte is 12 deelnemers.

Bijzonderheden

Wateropleiding biedt de cursus Gasmeten en Meetbevoegdheid aan in samenwerking met R3B Safety & Rescue, expert op het gebied van veiligheid.

Meer informatie?

Foto van een medewerker van Wateropleidingen.

Kevin Michies

Kevin.michies@wateropleidingen.nl 030 60 69 412

Kun je niet vinden wat je zoekt?

Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.

groep personen voor een water achtergrond