Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.
Grondwater in bebouwd gebied
Dit ga je leren
Alle gemeenten hebben een grondwatertaak, dit is vastgelegd in de Omgevingswet. Maar als gevolg van klimaatverandering nemen vraagstukken rond die grondwaterstand in de stedelijke omgeving alleen maar toe: het staat te hoog of juist te laag. Problemen lopen uiteen van ondergelopen kruipruimten tot het verdrogen van openbaar groen. Welke kennis van het grondwatersysteem en wetgeving heb je nodig om de juiste keuzes te kunnen maken of om deze problemen te voorkomen of aan te pakken?
In de cursus Grondwater in Bebouwd Gebied leer je welke bestuurlijke keuzes en dilemma’s spelen bij de grondwatertaak van gemeenten en hoe je daarmee omgaat. Ook de rechtspraak (jurisprudentie) en aansprakelijkheid passeren de revue. Je krijgt handvatten om grondwateronderzoek te kunnen laten uitvoeren. En je maakt kennis met maatregelen voor het reguleren van de grondwaterstand, zoals drainage, actief grondwaterpeilbeheer en infiltratiesystemen.
Wil je het fijne weten over de rol van grondwater bij het inrichten en beheren van het openbaar gebied in een tijd van klimaatverandering? Dan is de cursus Grondwater in Bebouwd Gebied iets voor jou!
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- stedelijk grondwater, (te) hoge en (te) lage grondwaterstanden
- invullen van de grondwaterzorgtaak
- wettelijk kader en Omgevingswet
- jurisprudentie en aansprakelijkheden
- grondwateronderzoek hoge en lage grondwaterstanden op het niveau van woning, wijk en gemeente
- effecten op grondwaterstanden bij klimaatverandering
- bouwkundige oplossingen
- maatregelen openbaar gebied (drainages en grondwateraanvulling)
- toepassen van drainages, DIT, DT/IT, actief grondwaterpeilbeheer
Na afloop van deze cursus heb je de volgende kennis & vaardigheden:
- keuzes en dilemma’s van de grondwatertaken
- jurisprudentie en aansprakelijkheid
- maatregelen om grondwaterstand te reguleren
- manieren om uitdagingen als gevolg van klimaatverandering aan te pakken
Programma
Wateropleidingen heeft met zorg een afwisselend programma voor jou samengesteld. De cursus Grondwater in Bebouwd Gebied bestaat uit 2 dagen met fysieke bijeenkomsten. Door het behandelen van cases en deze samen met andere deelnemers te bespreken, tillen we theorie naar praktijkniveau.
Benieuwd naar de exacte data van deze cursus? Drie weken voor aanvang ontvang je per e-mail toegang tot onze portal, waar je deze informatie vindt.
Lestijden
Fysieke bijeenkomsten (inclusief lunch): 09:00-16:00 uur.
Inhoud
Dag 1: Introductie grondwater hoog en laag
De volgende thema’s worden behandeld:
- introductie
- stedelijk grondwater, (te) hoge en (te) lage grondwaterstanden
- gemeentelijk grondwaterbeleid
- grondwaterproblemen juridisch bekeken
- schadeverhaal en omgevingswet
Dag 2: Effecten en maatregelen grondwater hoog en laag
De volgende thema’s worden behandeld:
- grondwateronderzoek hoge en lage grondwaterstanden
- effecten op grondwaterstanden bij klimaatverandering
- praktijk: diverse cases, bodem en water sturend?
- maatregelen bebouwing versus openbaar gebied
- rioolvervanging
- maatregelen nat en droog: drainage en grondwateraanvulling
- praktijk: diverse cases, inbreng eigen case
Eigen inbreng
Bij Wateropleidingen draait alles om kennis én praktijk. Daarom verwachten we dat iedere deelnemer de eigen werkpraktijk naar de cursus meebrengt. Tegen welke vraagstukken loop jij aan? En welke ervaringen kun jij delen zodat anderen ervan kunnen leren?
Tijdsinvestering
De totale doorlooptijd van de cursus bedraagt circa 2 weken. Elke bijeenkomst vraagt – behalve de deelname zelf – ook ongeveer 2 uur zelfstudie.
Lesmateriaal
Het lesmateriaal bieden we aan via de Digitale Wateropleidingen (DWO). Je vindt daar per lesdag de opdrachten, presentaties, digitale lessen en het digitale lesboek.
Voor wie
De cursus Grondwater in Bebouwd Gebied is bedoeld voor professionals die werkzaam zijn in stedelijk waterbeheer, beleidsmedewerkers en projectleiders (civieltechnisch).
Samen leren
Je bent één van de 14 tot 16 professionals die deze cursus volgt. Door deze groepsgewijze aanpak maak je deel uit van een enthousiaste leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud én over jouw werksituatie.
Instapniveau
Je hebt als achtergrond een hbo-opleiding.
Intake
Gaat je cursus van start? Bezoek dan de Digitale Wateropleidingen (DWO). Daar staat een intakeformulier voor je klaar, waarin je specifieke wensen kenbaar kunt maken over wat jij tijdens deze cursus wilt leren.
Kun je niet vinden wat je zoekt?
