Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.
Handhaving indirecte lozingen
Dit ga je leren
Als toezichthouder heb je er steeds vaker mee te maken: lozingen op de riolering. Deze indirecte lozingen kunnen voor problemen zorgen. Ze veroorzaken schade aan rioolstelsels en verstoren het zuiveringsproces op de rioolwaterzuivering (rwzi). Welke kennis en vaardigheden heb je nodig om deze niet-vergunde of zelfs illegale lozingen daadkrachtig tegemoet te treden?
In de opleiding Handhaving Indirecte Lozingen leer je hoe je als toezichthouder bedrijven kunt controleren die indirect lozen. Je leert van welke vergunningsvoorwaarden sprake kan zijn, van welke zuiveringstechnieken dit soort bedrijven gebruikmaken om hun afvalwater voor te zuiveren, en wat het effect van de lozingen op de riolering en de rwzi is. Je ervaart hoe bij de handhaving monsterneming en samenwerking met ketenpartners een belangrijke rol speelt.
Heb je de opleiding Handhaving Indirecte Lozingen doorlopen, dan beschik je over de nodige bagage om je werk met gedegen vakkennis te doen.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- wet- en regelgeving over afvalwater, bevoegd gezag
- vergunningverlening
- instrumenten voor handhaving: ABM, ZZS Navigator, Proteus (milieurisicoanalyse)
- zuiveringstechnieken voor afvalwater
- riolering
- handhaving (monsterneming, Landelijke Handhavingsstrategie, samenwerking met ketenpartners, veiligheidsbladen)
Na afloop van deze opleiding heb je de volgende kennis & vaardigheden:
- actualiteit met betrekking tot indirecte lozingen
- instrumenten voor handhaving
- advies geven om bij te sturen
Programma
Wateropleidingen heeft met zorg een afwisselend programma voor jou samengesteld. De opleiding bestaat uit 7 dagen. Tijdens de lesdagen werk je aan een doorlopende casus. Ook voer je opdrachten uit, zowel binnen als buiten lesverband. En je leert omgaan met hulpmiddelen zoals de Algemene beoordelingsmethodiek (ABM) en de ZZS-Navigator (Zeer Zorgwekkende Stoffen).
Benieuwd naar de exacte data van deze opleiding? Drie weken voor aanvang ontvang je per e-mail toegang tot onze portal, waar je deze informatie vindt.
Lestijden
Fysieke bijeenkomsten (inclusief lunch): 09.30-16.30 uur.
Inhoud
De volgende thema’s worden behandeld:
- wet- en regelgeving
- vergunningverlening
- zuiveringstechnieken afvalwater
- bezoek aan rwzi
- riolering
- handhaving
Eigen inbreng
Bij Wateropleidingen draait alles om kennis én praktijk. Daarom verwachten we dat iedere deelnemer de eigen werkpraktijk naar de opleiding meebrengt. Tegen welke vraagstukken loop jij aan? En welke ervaringen kun jij delen zodat anderen ervan kunnen leren?
Tijdsinvestering
De totale doorlooptijd van de cursus bedraagt circa 12 weken. Elke bijeenkomst vraagt – behalve de deelname zelf – ook ongeveer 10 uur zelfstudie.
Examen
Tijdens de opleiding werk je aan een aantal opdrachten die je in een eindgesprek bespreekt met jouw docenten. Met een resultaat van 5,5 of hoger, ontvang je jouw diploma voor de opleiding Handhaving Indirecte Lozingen.
Herexamenkosten en kosten voor het opnieuw beoordelen van opdrachten bij een onvoldoende resultaat vallen buiten de prijs. Deze kosten brengen wij apart in rekening.
Lesmateriaal
Het lesmateriaal bieden we aan via de Digitale Wateropleidingen (DWO). Je vindt daar per lesdag de opdrachten, presentaties, digitale lessen en het digitale lesboek.
Voor wie
De opleiding Handhaving Indirecte Lozingen richt zich op ervaren toezichthouders met voldoende kennis van de bestuursrechtelijke instrumenten voor het houden van toezicht door omgevingsdiensten en waterschappen.
Samen leren
Je bent één van de 12 tot 16 professionals die deze opleiding gelijktijdig volgt. Door deze groepsgewijze aanpak maak je deel uit van een enthousiaste leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud én over jouw werksituatie.
Instapniveau
Je hebt als achtergrond een mbo/hbo-opleiding. Mocht je hier niet helemaal aan voldoen, dan neemt de coördinator contact op nadat je bent ingeschreven. Samen bespreken jullie wat nodig is om deze opleiding goed te kunnen doorlopen.
Intake
Gaat je opleiding van start? Bezoek dan de Digitale Wateropleidingen (DWO). Daar staat een intakeformulier voor je klaar, waarin je specifieke wensen kenbaar kunt maken over wat jij tijdens deze opleiding wilt leren.
Bijzonderheden
De opleiding voldoet aan de Kwaliteitscriteria versie 2.3 voor vergunningverlening, toezicht en handhaving van VNG en IPO.