Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.
Highlights zuiveringsprocessen
Dit ga je leren
Natuurlijk hoeft niet iedereen die in de afvalwaterzuivering werkt een specialist te zijn. Maar het helpt wel als je dezelfde taal spreekt. Het zuiveren van afvalwater is een van de schakels uit de waterketen. Je hebt dus automatisch met allerlei verschillende mensen te maken, werkzaam bij waterschappen, gemeenten, leveranciers of adviesbureaus. Hoe krijg je – als niet-specialist – toch meer inzicht in zuiveringsprocessen zodat je beter kunt samenwerken in projecten, het vakjargon beheerst en dus een goede gesprekspartner bent?
De cursus Highlights Zuiveringsprocessen geeft je de basiskennis waar je behoefte aan hebt. Op hoofdlijnen doorloop je het hele zuiveringsproces. En je krijgt inzicht hoe de processen van een zuiveringen worden gestuurd en beheerst.
Na het volgen van de cursus Highlights Zuiveringsprocessen beschik je over brede basiskennis van zuiveringssystemen, processen en installaties.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- de zuiveringstaak en zorgplicht van het waterschap
- wetgeving, milieu en vergunningen
- afvalwater en riolering
- zuiveringssystemen en -processen op hoofdlijnen
- projecten, techniek en onderhoud
Na afloop van deze cursus heb je de volgende kennis & vaardigheden:
- zuiveringsprocessen en zuiveringssystemen
- de laatste ontwikkelingen
- vakjargon
Programma
Wateropleidingen heeft met zorg een afwisselend programma voor jou samengesteld. De cursus Highlights Zuiveringsprocessen bestaat uit 7 fysieke bijeenkomsten. Theorie en het delen van ervaringen wisselen elkaar af. De docenten laten je vooral innovaties zien die in de praktijk worden toegepast. De laatste dag sluiten we af met een excursie: ontdek hoe inspirerend het is om wat je hebt geleerd in de praktijk toe te passen!
Benieuwd naar de exacte data van deze cursus? Drie weken voor aanvang ontvang je per e-mail toegang tot onze portal, waar je deze informatie vindt.
Lestijden
Fysieke bijeenkomsten: 09.00-12.00 uur.
Inhoud
Dag 1: Introductie en achtergronden
De volgende thema’s worden behandeld:
- opening en inleiding
- de zuiveringstaak van het waterschap
- zorgplicht
- wetgeving, milieu en vergunningen
Dag 2: Overzicht zuiveringssysteem
De volgende thema’s worden behandeld:
- afvalwater en riolering
- zuiveringssystemen
- voorbehandeling
Dag 3: Zuiveringsprocessen op hoofdlijnen 1
De volgende thema’s worden behandeld:
- aerobe zuivering
- stikstofverwijdering
Dag 4: Zuiveringsprocessen op hoofdlijnen 2
De volgende thema’s worden behandeld:
- fosforverwijdering
- nabehandeling
- slibbehandeling
Dag 5: Zuiveringsprocessen op hoofdlijnen 3
De volgende thema’s worden behandeld:
- slibeindverwerking
- omgevingshinder
Dag 6: Techniek 1
De volgende thema’s worden behandeld:
- toepassen in projecten
- civiele techniek
- werktuigbouwkunde
Dag 7: Techniek 2
De volgende thema’s worden behandeld:
- excursie
- elektrotechniek
- meet- en regeltechniek en procesautomatisering
- onderhoud
Eigen inbreng
Bij Wateropleidingen draait alles om kennis én praktijk. Daarom verwachten we dat iedere deelnemer de eigen werkpraktijk naar de cursus meebrengt. Tegen welke vraagstukken loop jij aan? En welke ervaringen kun jij delen zodat anderen ervan kunnen leren?
Tijdsinvestering
De totale doorlooptijd van de cursus bedraagt circa 7 weken. Elke bijeenkomst vraagt – behalve de deelname zelf – ook ongeveer 2 uur zelfstudie.
Lesmateriaal
Het lesmateriaal bieden we aan via de Digitale Wateropleidingen (DWO). Je vindt daar per lesdag de opdrachten, presentaties en het digitale lesboek.
Voor wie
De cursus Highlights Zuiveringsprocessen is bedoeld voor project- en beleidsmedewerkers, beginnende operators of technologen die meer inzicht willen ontwikkelen in het zuiveringsproces.
Samen leren
Je bent één van de 12 tot 16 professionals die deze cursus volgt. Door deze groepsgewijze aanpak maak je deel uit van een enthousiaste leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud én over jouw werksituatie.
Instapniveau
Je hebt als achtergrond minimaal een mbo/hbo-opleiding.
Intake
Gaat je cursus van start? Bezoek dan de Digitale Wateropleidingen (DWO). Daar staat een intakeformulier voor je klaar, waarin je specifieke wensen kenbaar kunt maken over wat jij tijdens deze cursus wilt leren.
Kun je niet vinden wat je zoekt?
