Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.
Hydraulisch en hydrologisch rekenen
Dit ga je leren
Waterschappen besteden hydrologische en hydraulische berekeningen voor de waterhuishouding vaak aan advies- en ingenieursbureaus uit. Het gaat hier om het bepalen van de afmetingen van watergangen, stuwen en duikers. Maar ook om het inschatten van de te verwachten afvoeren uit een bepaald gebied of het berekenen van de gewenste drooglegging. Je wilt deze berekeningen goed kunnen beoordelen, welke kennis heb je daarvoor nodig?
De cursus Hydraulisch Hydrologisch Rekenen biedt je houvast om een deel van de berekeningen aan watergangen zelf te kunnen doen. Vervolgens leer je om de resultaten van deze berekeningen op waarde in te schatten. Je oefent met verschillende praktijksituaties die te maken hebben met klimaatadaptatie, bijzonder actueel!
Heb je de cursus Hydraulisch Hydrologisch Rekenen doorlopen, dan ben je in staat om eenvoudige berekeningen aan watergangen met de hand uit te voeren. Ook weet je hoe je een spreadsheetprogramma moet maken om complexe berekeningen te doen. Daarmee ben je klaar voor de praktijk.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- basiskennis hydraulica en hydrologie
- relatie grond- en oppervlaktewaterstand
- knelpunten stedelijk gebied
- berekeningen van eenvoudige watergangen, duikers en overstorten
- interpretatie van de rekenresultaten
- alternatieven voor de afvoerbehoefte
- WB 21, Deltaprogramma
- omgaan met piekbuien en watertekort
Na afloop van deze opleiding heb je de volgende kennis & vaardigheden:
- hydraulica open waterlopen
- zelfstandig uitvoeren van berekeningen
- beoordelen van adviezen
- aanpassingen die nodig zijn als gevolg van klimaatverandering
Programma
Wateropleidingen heeft met zorg een afwisselend programma voor jou samengesteld. De cursus Hydraulisch Hydrologisch Rekenen bestaat uit 3 dagen. De ochtenden besteed je aan de theorie, de middagen ga je aan de slag met berekeningen. De lesstof is heel praktisch en bevat veel rekenopdrachten. Je rekent aan realistische praktijksituaties en beoordeelt adviezen van externen. Zo krijg je feeling met cijfers, grootheden en voorgestelde oplossingen.
Benieuwd naar de exacte data van deze opleiding? Drie weken voor aanvang ontvang je per e-mail toegang tot onze portal, waar je deze informatie vindt.
Lestijden
Fysieke bijeenkomsten (inclusief lunch): 09.00-16.00 uur.
Inhoud
Dag 1: Stroming door open waterlopen
De volgende thema’s worden behandeld:
- basis hydraulica
- het neerslag-afvoerproces
- stroming door open waterlopen
- berekenen:
- afvoer uit neerslagreeks
- watergang
- stuw
Dag 2: Kunstwerken
De volgende thema’s worden behandeld:
- relatie grond- en oppervlaktewater
- berekenen:
- drainage
- duiker
- sifon
- stuw, knijpconstructie en duiker
Dag 3: Stedelijk water
De volgende thema’s worden behandeld:
- meten van afvoeren
- gebruik oppervlaktewatermodellen
- balansberekening
- berekenen buffercapaciteit
- inbreng eigen casus
Eigen inbreng
Bij Wateropleidingen draait alles om kennis én praktijk. Daarom verwachten we dat iedere deelnemer de eigen werkpraktijk naar de cursus meebrengt. Tegen welke vraagstukken loop jij aan? En welke ervaringen kun jij delen zodat anderen ervan kunnen leren?
Tijdsinvestering
De totale doorlooptijd van de cursus bedraagt circa 3 weken. Elke bijeenkomst vraagt – behalve de deelname zelf – ook ongeveer 4 uur zelfstudie.
Lesmateriaal
Het lesmateriaal bieden we aan via Digitale Wateropleidingen (DWO). Je vindt daar per lesdag de opdrachten, presentaties, digitale lessen en het digitale lesboek.
Voor wie
De cursus Hydraulisch Hydrologisch Rekenen is bedoeld voor (technisch) medewerkers waterkwantiteit, junior hydrologen, watersysteembeheerders en opzichters.
Samen leren
Je bent één van de 12 tot 16 professionals die deze opleiding volgt. Door deze groepsgewijze aanpak maak je deel uit van een enthousiaste leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud én over jouw werksituatie. Breng vooral ook jouw praktijkcasus in.
Instapniveau
Je hebt als achtergrond een mbo/hbo-opleiding. Daarnaast verwachten we dat je kennis van Excel hebt.
Intake
Gaat je cursus van start? Bezoek dan Digitale Wateropleidingen (DWO). Daar staat een intakeformulier voor je klaar, waarin je specifieke wensen kenbaar kunt maken over wat jij tijdens deze cursus wilt leren.
Bijzonderheden
Voor alle dagen is een eigen laptop vereist waarop je met Excel kunt werken.