Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.
Introductie rioleringstechniek
Dit ga je leren
Riolering is een onmisbaar onderdeel van onze infrastructuur, maar je ziet er meestal niet veel van. Hoe leer je het onzichtbare kennen?
Na het volgen van de opleiding Introductie Rioleringstechniek zijn de verschillende rioolstelsels en hun werking geen geheim meer voor jou. Je weet uit welke onderdelen de riolering is opgebouwd, zoals putten, gemalen, overstorten en bergbezinkingsbassins. En je bent op de hoogte van de meest gebruikte materialen in de rioleringstechniek. Ook ken je de meest algemene methoden van aanleg en renovatie. Je bent in staat om rioleringstekeningen te lezen en te gebruiken in je werk.
De opleiding Introductie Rioleringstechniek is voor aankomende rioolinspecteurs een verplichte opleiding die voorafgaat aan de opleiding Visuele Inspectie Riolering voor Inspecteurs. Met het doorgronden van NEN-EN 13508-2+A1 – de Europese norm voor onderzoek en beoordeling van de buitenriolering – ben je goed voorbereid op deze vervolgopleiding.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- watersysteem en waterketen
- soorten rioolstelsels
- onderdelen van de riolering
- materialenkennis
- aanlegmethoden
- rioleringstekeningen
- onderzoek aan riolering
- visuele inspectie conform NEN-EN 13508-2+A1
Na het volgen van deze opleiding heb je de volgende kennis & vaardigheden:
- soorten en onderdelen van rioolstelsels
- aanlegmethoden van riolen
- lezen van rioleringstekeningen
- gebruik van de inspectienorm
Programma
Wateropleidingen heeft met zorg een afwisselend programma voor jou samengesteld. De opleiding Introductie Rioleringstechniek bestaat uit 3 lesdagen. Deze bijeenkomsten zijn fysiek en op de tweede lesdag is er een excursie.
Benieuwd naar de exacte data van deze opleiding? Drie weken voor aanvang ontvang je per e-mail toegang tot onze portal, waar je deze informatie vindt.
Lestijden
Fysieke bijeenkomsten (inclusief lunch): 09:00-16:00 uur.
Inhoud
Verdeeld over 3 lesdagen krijg je een inkijk in verschillende aspecten van rioolstelsels. De volgende thema’s worden behandeld:
- opening en introductie
- opzet van de opleiding
- algemene rioleringstechniek
- functioneren van (verbeterd) gemengde en gescheiden stelsels
- pompen en persleidingen
- veilig werken in de riolering
- rioleringstekeningen
- onderzoek aan riolering
- normen bij onderzoek en toestandsherkenning bij onderzoek
- materiaalkennis
- aanleg riolering
- sleufloze technieken
- renoveren en reinigen
Eigen inbreng
Bij Wateropleidingen draait alles om kennis én praktijk. Daarom verwachten we dat iedere deelnemer de eigen werkpraktijk naar de opleiding meebrengt. Tegen welke vraagstukken loop jij aan? En welke ervaringen kun jij delen zodat anderen ervan kunnen leren?
Tijdsinvestering
De totale doorlooptijd van de opleiding bedraagt circa 6 weken. Elke bijeenkomst vraagt – behalve de deelname zelf – ook ongeveer 6 uur zelfstudie.
Examen
Voor rioolinspecteurs bestaat het digitale examen Introductie Rioleringstechniek uit 2 delen. Het eerste deel gaat over de inhoud van de opleiding en geldt voor alle deelnemers. Het tweede deel gaat over het inspecteren van de riolering en betreft een audit waarin de (aankomende) inspecteur toestandsaspecten conform NEN-EN 13508-2+A1 moet kunnen herkennen en de juiste drielettercodes moet weten te vermelden. Hiervoor is het noodzakelijk dat de aankomende inspecteur ongeveer 40 uur inspectiewerk heeft uitgevoerd, onder begeleiding van een gediplomeerd inspecteur.
Aankomend rioolinspecteurs moeten zowel deel 1 als deel 2 van het examen met een voldoende afsluiten om te worden toegelaten bij de vervolgopleiding Visuele inspectie riolering voor inspecteurs. Met een resultaat van 5,5 of hoger per examen, ontvang je jouw diploma voor de opleiding Introductie Rioleringstechniek.
Deelnemers die geen ambitie hebben om inspecteur te worden, hoeven alleen deel 1 van het examen succesvol af te leggen. Voor hen geldt ook een minimale score van 5,5.
Herexamenkosten en kosten voor het opnieuw beoordelen van opdrachten bij een onvoldoende resultaat vallen buiten de prijs. Deze kosten brengen wij apart in rekening.
Lesmateriaal
Het lesmateriaal bieden we aan via Digitale Wateropleidingen (DWO). Je vindt daar per lesdag de opdrachten, presentaties, digitale lessen en het digitale lesboek.
Voor wie
De opleiding Introductie Rioleringstechniek is bedoeld voor medewerkers van riool reinigings- en inspectiebedrijven, gemeenten en operationeel leidinggevenden van aannemers.
Samen leren
Je bent één van de 12 tot 14 professionals die deze opleiding volgt. Door deze groepsgewijze aanpak maak je deel uit van een enthousiaste leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud én over jouw werksituatie.
Instapniveau
Je hebt als achtergrond een vmbo/mbo-opleiding. Mocht je hier niet helemaal aan voldoen, dan neemt de coördinator contact op nadat je bent ingeschreven. Samen bespreken jullie wat nodig is om deze opleiding goed te kunnen doorlopen.
Intake
Gaat je opleiding van start? Bezoek dan Digitale Wateropleidingen (DWO). Daar staat een intakeformulier voor je klaar, waarin je specifieke wensen kenbaar kunt maken over wat jij tijdens deze opleiding wilt leren.
Meer informatie?
Caroline Rouppe van der Voort
Caroline.rouppevandervoort@wateropleidingen.nl 030 60 69 406