Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.
Onderzoek en toestandsbeoordeling van riolering
Dit ga je leren
Het bereiken van de volledige financiële afschrijving, de geautomatiseerde conclusies van beheersoftware of een geplande wegvernieuwing; dit kunnen allemaal aanleidingen zijn om het rioolstelsel aan te pakken. Maar ze vormen geen basis voor een goede maatregelkeuze. Hoe bepaal je dan echt of buizen en putten aan reparatie of vervanging toe zijn?
In de opleiding Onderzoek van Toestandsaspecten Riolering leer je tot een goede beoordeling van de conditie van jouw rioolstelsel te komen en hoe je bij het nemen van maatregelen de juiste prioriteiten stelt.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- kwaliteitseisen voor objecten in het rioolstelsel
- onderzoeksmethoden voor de toestand van riolen en putten
- interpretatie van resultaten visuele inspectie
- realistisch inschatten van de risico’s van een gebrekkige conditie van de objecten in het rioolstelsel
- mogelijke maatregelen: lokaal, per streng, voor het systeem, passend in de stad
- stellen van prioriteiten bij het nemen van maatregelen, maken van een maatregelplan, gebruikmakend van GWSW-maatregelen
Na het volgen van deze opleiding heb je de volgende kennis & vaardigheden:
- adequate beoordeling van de rioleringconditie
- maatregelen die van toepassing zouden kunnen zijn
- prioriteren van maatregelen
Programma
Wateropleidingen heeft met zorg een afwisselend programma voor jou samengesteld. De opleiding Onderzoek van Toestandsaspecten Riolering bestaat uit 4 dagen en alle bijeenkomsten zijn fysiek.
Benieuwd naar de exacte data van deze opleiding? Drie weken voor aanvang ontvang je per e-mail toegang tot onze portal, waar je deze informatie vindt.
Lestijden
Fysieke bijeenkomsten (inclusief lunch): 09:30-16:30 uur.
Inhoud
In deze opleiding wordt het proces van toestandsbeoordeling aan de hand van cases toegelicht. Verder ga je aan de slag met huiswerkopdrachten om de theorie in praktijk te brengen. De huiswerkopdrachten worden in de les besproken.
Dag 1
De volgende thema’s worden behandeld:
- beheercyclus en het belang van onderzoek doen
- normen bij rioolbeheer: EN 13508 1 + 2
- onderzoek, meten, inspectie
- visuele inspectie van riolering
- professioneel opdrachtgeverschap
- formuleren van de juiste onderzoeksvraag
Dag 2
De volgende thema’s worden behandeld:
- welke resultaten komen uit de visuele inspectie en wat doe je daarmee?
- vaststellen van schadebeelden
- wanneer is het onderzoek goed? Datavalidatie, toetsing, e.d.
- vastlegging van de onderzoeksresultaten: EN 13508-2
- wat zijn belangrijke en meest voorkomende schadebeelden?
- van meetresultaat naar bruikbare beoordeling; de praktische toepassing van EN 13508-2
- de tabel met waarschuwings- en ingrijpmaatstaven
- het maken van een tabel voor het eigen rioolstelsel
Dag 3
De volgende thema’s worden behandeld:
- vastlegging van de beoordeling en prioritering
- welke maatregelen zijn mogelijk? Lokaal, per streng, systeem of passend in de stad en watersystemen
- systematiek juiste maatregelen bepalen en opstellen
- combinatie met andere activiteiten of werkzaamheden
- GWSW Maatregelen toepassen
- uitvoering, oplevering en revisie
Eigen inbreng
Bij Wateropleidingen draait alles om kennis én praktijk. Daarom verwachten we dat iedere deelnemer de eigen werkpraktijk naar de opleiding meebrengt. Tegen welke vraagstukken loop jij aan? En welke ervaringen kun jij delen zodat anderen ervan kunnen leren?
Tijdsinvestering
De totale doorlooptijd van de opleiding bedraagt circa 4 weken. Elke bijeenkomst vraagt – behalve de deelname zelf – ook ongeveer 4 uur zelfstudie.
Examen
Je sluit deze opleiding af met een digitaal examen. Met een resultaat van 5,5 of hoger, ontvang je jouw diploma voor de opleiding Onderzoek van Toestandsaspecten Riolering.
Herexamenkosten en kosten voor het opnieuw beoordelen van opdrachten bij een onvoldoende resultaat vallen buiten de prijs. Deze kosten brengen wij apart in rekening.
Lesmateriaal
Het lesmateriaal bieden we aan via de Digitale Wateropleidingen (DWO). Je vindt daar per lesdag de opdrachten, presentaties, digitale lessen en het digitale lesboek.
Voor wie
De opleiding Onderzoek van Toestandsaspecten Riolering is bedoeld voor betrokkenen bij onderzoek en beoordeling van de riolering: operationeel managers, beheerders en beleidsmedewerkers bij gemeente of waterschap, adviseurs riolering en aannemers.
Samen leren
Je bent één van de 14 tot 16 professionals die deze opleiding volgt. Door deze groepsgewijze aanpak maak je deel uit van een enthousiaste leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud én over jouw werksituatie.
Instapniveau
Je hebt als achtergrond een hbo-opleiding. Daarnaast verwachten wij een basiskennis in wiskunde. Mocht je hier niet helemaal aan voldoen, dan neemt de coördinator contact op nadat je bent ingeschreven. Samen bespreken jullie wat nodig is om deze opleiding goed te kunnen doorlopen.
Intake
Gaat je opleiding van start? Bezoek dan de Digitale Wateropleidingen (DWO). Daar staat een intakeformulier voor je klaar, waarin je specifieke wensen kenbaar kunt maken over wat jij tijdens deze opleiding wilt leren.
Kun je niet vinden wat je zoekt?
