Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.
Rekenen aan klimaatadaptieve maatregelen
Dit ga je leren
Als je weet wat klimaatverandering voor jouw gebied betekent en welke maatregelen je kunt nemen, dan is het ‘doen’ de volgende stap. Juist in deze stap gebeurt het al snel dat je het effect van maatregelen over- of onderschat, zowel wat betreft effectiviteit als kosten. Welke tools zijn er om niet in die valkuilen te stappen?
De cursus Rekenen aan Klimaatadaptieve Maatregelen helpt je om maatregelen te nemen met een daadwerkelijk effect. Je leert het integraal watersysteem te schematiseren, handmatige berekeningen uit te voeren, maatregelen samen te voegen tot een masterplan en modelresultaten te beoordelen. Met het maken van een gebiedsschema of model weet jij wat goed doordachte maatregelen zijn.
Volg de cursus Rekenen aan Klimaatadaptieve Maatregelen, en je krijgt praktische handvatten aangereikt voor het inschatten van de effecten van grote hoeveelheden neerslag én droogte in jouw gebied en ook hoe ingrepen uitwerken in de praktijk.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- watersystemen en hun onderlinge samenhang
- relevante systeemonderdelen voor klimaat
- modelconcepten om maatregelen door te rekenen
- omgaan met foutmarges in een model
- toepassen verschillende tijdsschalen
- handmatig rekenen
- juiste keuze van modelconcepten systeemgrenzen
- 2D modellering
- model resultaten interpreteren
- kosten in relatie tot de baten
- kalibreren, valideren en verifiëren
Na afloop van deze cursus heb je de volgende kennis & vaardigheden:
- werking van het integrale watersysteem (stedelijk gebied)
- effecten van maatregelen (stedelijk gebied)
- interpreteren van modelresultaten (stedelijk gebied)
Programma
Wateropleidingen heeft met zorg een afwisselend programma voor jou samengesteld. De cursus Rekenen aan Klimaatadaptieve Maatregelen bestaat uit 4 dagen. De bijeenkomsten zijn fysiek en het handmatig rekenen met eenvoudige en complexe modellen voor waterkwantiteit in het stedelijk gebied staat centraal.
Benieuwd naar de exacte data van deze cursus? Drie weken voor aanvang ontvang je per e-mail toegang tot onze portal, waar je deze informatie vindt.
Lestijden
Fysieke bijeenkomsten (inclusief lunch): 09.00-16.00 uur.
Inhoud
Dag 1: (Grond)water in stedelijk gebied
De volgende thema’s worden behandeld:
- watersystemen
- neerslag en regenduurlijnen
- grondwaterberekeningen
- klimaatadaptatie
- rekenen aan infiltratievoorzieningen
Dag 2: Waterbalans
De volgende thema’s worden behandeld:
- opstellen van een waterbalans
- effecten van klimaatverandering op de waterbalans
- effecten van maatregelen op de waterbalans
Dag 3: Masterplan
De volgende thema’s worden behandeld:
- bepalen doelen masterplan
- uitwerken vlekkenplan
- selecteren maatregelen
- doorrekenen voorzieningen
- aandachtspunten Masterplan
Dag 4: Modellen
De volgende thema’s worden behandeld:
- model concept versus resultaat
- infiltratievoorzieningen
- modelresultaten beoordelen
- kosten
- zeespiegelstijging
- hitte
- hergebruik van water
Eigen inbreng
Bij Wateropleidingen draait alles om kennis én praktijk. Daarom verwachten we dat iedere deelnemer de eigen werkpraktijk naar de cursus meebrengt. Tegen welke vraagstukken loop jij aan? En welke ervaringen kun jij delen zodat anderen ervan kunnen leren?
Tijdsinvestering
De totale doorlooptijd van de cursus bedraagt circa 8 weken. Elke bijeenkomst vraagt – behalve de deelname zelf – ook ongeveer 2 uur zelfstudie.
Lesmateriaal
Het lesmateriaal bieden we aan via Digitale Wateropleidingen (DWO). Je vindt daar per lesdag de opdrachten, presentaties, digitale lessen en het digitale lesboek.
Voor wie
De cursus Rekenen aan Klimaatadaptieve Maatregelen is bedoeld voor projectleiders en rekenaars/constructeurs van gemeenten, ingenieursbureaus en waterschappen. Wil je meer feeling krijgen voor hoeveelheden te verwerken water, ruimtelijk beslag, de relatie met grondwater? Dan is deze cursus een aanrader. Je vindt het in elk geval leuk om te rekenen.
Samen leren
Je bent één van de 12 tot 16 professionals die deze cursus volgt. Door deze groepsgewijze aanpak maak je deel uit van een enthousiaste leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud én over jouw werksituatie.
Instapniveau
Je hebt als achtergrond een hbo-opleiding. Daarnaast verwachten we dat rekenen met spreadsheets en werken met modellen geen probleem is.
Intake
Gaat je cursus van start? Bezoek dan Digitale Wateropleidingen (DWO). Daar staat een intakeformulier voor je klaar, waarin je specifieke wensen kenbaar kunt maken over wat jij tijdens deze opleiding wilt leren.
Bijzonderheden
Het is handig als je een eigen laptop meeneemt naar deze cursus.