Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.
Uitgebreide techniek afvalwaterzuivering (UTAZ)
Dit ga je leren
Voor een goed zuiveringsrendement moet elke zuiveringsstap op een zuiveringsinstallatie optimaal verlopen. Werk je bij een waterzuivering, dan moet je over een grondige kennis van deze zuiveringsstappen beschikken. Om welke kennis gaat het?
In de opleiding Uitgebreide Techniek Afvalwaterzuivering passeren alle verschillende zuiveringstechnieken voor rioolwater en industrieel afvalwater de revue. Ook ontdek je wat de theoretische achtergronden hiervan zijn. Je leert berekeningen uitvoeren die inzicht geven in de prestatie van de zuivering en past deze toe in je dagelijkse werkpraktijk.
Na het volgen van de opleiding Uitgebreide Techniek Afvalwaterzuivering beschik je over de nodige kennis om met de beschikbare methoden het zuiveringsproces af te stemmen op een variërende aanvoer. En je weet welke technieken er zijn om dit proces te beheersen. Daarmee ben je klaar voor de praktijk.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- chemie en microbiologie
- fysisch-chemische processen en wetgeving
- zuiveringsprocessen voor huishoudelijk en industrieel afvalwater in detail
- actiefslib-principes en stikstof- en fosforverwijdering in detail
- sliblijn, slibeindverwerking, omgevingshinder
- procesbeheersing
- troubleshooting en kosten
- civiele techniek
- werktuigbouwkunde
- elektrotechnische installatie
- meet- en regeltechniek
- energie, onderhoud
Na afloop van deze opleiding heb je de volgende kennis & vaardigheden:
- zuiveringsprocessen en hun onderlinge relaties
- optimaliseren bedrijfsvoering van het zuiveringsproces
- signaleren van problemen en oplossingen uitvoeren
Programma
Wateropleidingen heeft met zorg een afwisselend programma voor jou samengesteld. De opleiding Uitgebreide Techniek Afvalwaterzuivering bestaat uit 33 dagdelen en kan – afhankelijk van de locatie – zowel ’s middags als ‘s avonds plaatsvinden. Er zijn 18 fysieke bijeenkomsten en 15 individuele online leeractiviteiten, die elkaar afwisselen. De fysieke bijeenkomsten zijn bedoeld voor toepassing van theorie in de praktijk. Samen met de andere deelnemers en de docent verdiep je je kennis door ervaringen uit te wisselen. Tijdens de online leeractiviteiten maak je je de theoretisch kennis eigen. Met diverse opdrachten doorloop je de onderwerpen. Beide modules hebben een excursie.
Benieuwd naar de exacte data van deze opleiding? Drie weken voor aanvang ontvang je per e-mail toegang tot onze portal, waar je deze informatie vindt.
Lestijden
Fysieke bijeenkomsten: 19.00-21.30 uur of 15.30-18.00 uur.
Online leeractiviteiten: tijdsduur gemiddeld 2 uur, zelf inplannen tussen de fysieke bijeenkomsten door.
Inhoud
Module 1: Zuiveringsprocessen en slib
Je doorloopt alle fasen van het zuiveringsproces en leert in hoe het primaire proces werkt. De volgende thema’s worden behandeld:
- chemie
- microbiologie
- fysische en fysisch chemische processen
- meten en rekenen op de zuivering
- wetgeving, milieu en vergunningen
- afvalwater en riolering
- zuiveringssysteem
- voorbehandeling
- anaerobe biologische zuivering
- aerobe biologische behandeling:
- actief slibproces
- stikstofverwijdering
- fosforverwijdering
- nabehandeling
- slibbehandeling
- slib (eind) verwerking
- omgevingshinder
Module 2: Techniek en procesbeheersing
Je gaat aan de slag met de technische kant van de zuivering en leert welke secundaire processen belangrijk zijn voor het goed laten verlopen van een het primaire proces. De volgende thema’s worden behandeld:
- civiele techniek
- werktuigbouwkunde
- elektrotechniek
- meet en regeltechniek
- energie
- onderhoud
- ontwerp van een zuivering
- kosten
Eigen inbreng
Bij Wateropleidingen draait alles om kennis én praktijk. Daarom verwachten we dat iedere deelnemer de eigen werkpraktijk naar de opleiding meebrengt. Tegen welke vraagstukken loop jij aan? En welke ervaringen kun jij delen zodat anderen ervan kunnen leren?
Tijdsinvestering
De totale doorlooptijd van de opleiding bedraagt circa 35 weken. Elke bijeenkomst vraagt – behalve de deelname zelf – ook ongeveer 4 uur zelfstudie. Hier zijn de individuele online activiteiten bij inbegrepen.
Examen
Zowel module 1 als module 2 wordt afgesloten met een praktijkopdracht en een schriftelijk examen. De praktijkopdracht voer je uit tijdens het doorlopen van de module. Het schriftelijk examen vindt plaats aan het eind van elke module. Bij een resultaat van 5,5 of hoger ontvang je jouw diploma voor de opleiding Uitgebreide Techniek Afvalwaterzuivering.
Herexamenkosten en kosten voor het opnieuw beoordelen van opdrachten bij een onvoldoende resultaat vallen buiten de prijs. Deze kosten brengen wij apart in rekening.
Lesmateriaal
Het lesmateriaal bieden we aan via Digitale Wateropleidingen (DWO). Je vindt daar per lesdag de opdrachten, presentaties, digitale lessen en het digitale lesboek.
Voor wie
De opleiding Uitgebreide Techniek Afvalwaterzuivering is bedoeld voor (proces)operators, technisch medewerkers B en procestechnologen die graag de kennis van het primaire proces willen toepassen in praktijksituaties. Je hebt al kennis van de zuivering, maar zoekt verdieping zodat je beter kunt inspelen op innovaties en strengere normen.
Samen leren
Je bent één van de 16 tot 20 professionals die deze opleiding volgt. Door deze groepsgewijze aanpak maak je deel uit van een enthousiaste leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud én over jouw werksituatie.
Instapniveau
Je hebt als achtergrond een mbo/hbo-opleiding. Daarnaast verwachten we dat je als voortraject de opleiding Techniek afvalwaterzuivering met een resultaat van 7,5 of hoger hebt afgerond. Je hebt daarnaast minimaal 2 jaar zuivering gerelateerde werkervaring op operationeel niveau. Mocht je hier niet helemaal aan voldoen, dan neemt de coördinator contact op nadat je bent ingeschreven. Samen bespreken jullie wat nodig is om deze opleiding goed te kunnen doorlopen.
Intake
Gaat je opleiding van start? Bezoek dan Digitale Wateropleidingen (DWO). Daar staat een intakeformulier voor je klaar, waarin je specifieke wensen kenbaar kunt maken over wat jij tijdens deze opleiding wilt leren.
Bijzonderheden
De kennis die je tijdens de opleiding Uitgebreide Techniek Afvalwaterzuivering opdoet, kun je direct toepassen in het praktijktraject dat we hiervoor aanbieden.
Meer informatie?
Bram Ooms
Bram.ooms@wateropleidingen.nl 030 60 69 422