Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.
Visuele inspectie van waterkeringen
Dit ga je leren
Voor de veiligheid van ons land moeten burgers kunnen rekenen op goede waterkeringen. Daarom zijn er richtlijnen voor frequente inspecties. Wat moet je weten om dit verantwoordelijke werk op de juiste manier te kunnen doen?
In de opleiding Visuele Inspectie Waterkeringen krijg je de juiste basiskennis van waterkeringen, schades en faalmechanismen. Die theorie geeft je de noodzakelijke achtergrond zodat je volgens de richtlijnen een eenduidige visuele inspectie kunt uitvoeren. Ook maak je kennis met de Digigids; de nationale schadecatalogus voor waterkeringen. Natuurlijk breng je de opgedane theorie ook in praktijk. Dat doe je door in het veld te ontdekken hoe het digitaal inspecteren in zijn werk gaat.
Na afloop van de opleiding Visuele Inspectie Waterkeringen ben je bevoegd en in staat om zelfstandig dijken te inspecteren en de schadebeelden op een gestructureerde manier vast te leggen.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- technische kennis van waterkeringen
- faal- en bezwijkmechanismen
- visueel waarnemen van schadebeelden van rivier-, zee- en regionale keringen
- het gewenste inspectieproces
- gestructureerde vastlegging
- analyse van waarnemingen
- gebruik van de Digigids
- gebruik van Digispectie
Na afloop van deze opleiding heb je de volgende kennis & vaardigheden:
- inspectie en de bijbehorende protocollen
- registreren op de juiste manier
- uitvoeren van een inspectie op een uniforme manier
Programma
Wateropleidingen heeft met zorg een afwisselend programma voor jou samengesteld. De opleiding Visuele Inspectie Waterkeringen bestaat uit 3 fysieke dagen. Elke bijeenkomst bereid je zelfstandig voor met een individuele online leeractiviteit. Hierin verwerk je de theorie door het maken van opdrachten. Tijdens de fysieke bijeenkomsten oefenen we met het inspecteren en delen we elkaars ervaringen. De leslocatie wisselt per bijeenkomst en hangt samen met de kering die we bezoeken.
Benieuwd naar de exacte data van deze opleiding? Drie weken voor aanvang ontvang je per e-mail toegang tot onze portal, waar je deze informatie vindt.
Lestijden
Fysieke bijeenkomsten (inclusief lunch): 09.00-16.30 uur. Online leeractiviteiten: deze plan je zelf in.
Inhoud
Dag 1: Inspectie regionale kering
De volgende thema’s worden behandeld:
- theorie keringen
- terugblik videoles
- uitleg opdracht
- inspectie kering
- uitwerken waarnemingen
- presentatie bevindingen
- discussie waarnemingen
- terugkoppeling en huiswerkopdracht
Dag 2: Inspectie primaire keringen, zeekering
De volgende thema’s worden behandeld:
- samenvatting videoles
- faal- en bezwijkmechanismen
- uitleg opdracht
- inspectie kering
- uitwerken waarnemingen
- presentatie bevindingen
- discussie waarnemingen
- terugkoppeling en huiswerkopdracht
Dag 3: Inspectie rivierkering
De volgende thema’s worden behandeld:
- theorietoets
- terugblik videoles
- uitleg opdracht
- inspectie kering
- uitwerken waarnemingen
- presentatie bevindingen
- discussie waarnemingen
- terugkoppeling, afronding en evaluatie
Eigen inbreng
Bij Wateropleidingen draait alles om kennis én praktijk. Daarom verwachten we dat iedere deelnemer de eigen werkpraktijk naar de opleiding meebrengt. Tegen welke vraagstukken loop jij aan? En welke ervaringen kun jij delen zodat anderen ervan kunnen leren?
Tijdsinvestering
De totale doorlooptijd van de opleiding bedraagt circa 6 weken. Elke bijeenkomst vraagt – behalve de deelname zelf – ook ongeveer 4 uur zelfstudie.
Examen
Op de laatste lesdag krijg je een theorietoets. Slaag je hiervoor, dan mag je opkomen voor het praktijkexamen (1 dagdeel). Dit praktijkexamen wordt ondersteund vanuit het Programma Professionalisering Instandhouding Waterkeringen (STOWA). Daarmee voldoet het aan de eisen van de toekomstige certificering van inspecteurs. Je voert individueel een dijkinspectie uit van 2 verschillende dijkvakken: een primaire en een regionale kering. In de app noteer je de schades die je ziet. Vervolgens geef je een oordeel over het dijkvak. De examinator toetst jouw inspectievaardigheden, observeert of je gestructureerd te werk gaat en of jouw aanpak volledig is. Na afloop wordt op basis van jouw waarnemingen en de observaties van de examinatoren bepaald of je geslaagd bent.
Met een resultaat van 5,5 of hoger voor zowel de theorietoets als het praktijkexamen, ontvang je jouw diploma voor de opleiding Visuele Inspectie Waterkeringen. Dit geeft je de formele titel ‘gediplomeerd inspecteur’, wat aantoont dat je over kwalitatief goede inspectievaardigheden beschikt.
Herexamenkosten en kosten voor het opnieuw beoordelen van opdrachten bij een onvoldoende resultaat vallen buiten de prijs. Deze kosten brengen wij apart in rekening.
Lesmateriaal
Het lesmateriaal bieden we aan via Digitale Wateropleidingen (DWO). Je vindt daar per lesdag de opdrachten, presentaties, digitale lessen en het digitale lesboek.
Inspiratie
Wil je alvast een kijkje nemen bij deze opleiding? Laat je dan hier inspireren.
Voor wie
De opleiding Visuele Inspectie Waterkeringen is bedoeld voor (dijk)inspecteurs en rayonmedewerkers. Om de dijkinspecties verder te professionaliseren, biedt Wateropleidingen samen met het PIW 3.0-programma van STOWA deze opleiding aan, waarbij inspecteurs in het veld worden getoetst op hun inspectievaardigheden.
Samen leren
Je bent één van de 12 tot 16 professionals die deze opleiding gelijktijdig volgt. Door deze groepsgewijze aanpak maak je deel uit van een enthousiaste leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud én over jouw werksituatie.
Instapniveau
Je hebt als achtergrond een mbo-opleiding. Mocht je hier niet helemaal aan voldoen, dan neemt de coördinator contact op nadat je bent ingeschreven. Samen bespreken jullie wat nodig is om deze opleiding goed te kunnen doorlopen.
Intake
Gaat je opleiding van start? Bezoek dan Digitale Wateropleidingen (DWO). Daar staat een intakeformulier voor je klaar, waarin je specifieke wensen kenbaar kunt maken over wat jij tijdens deze opleiding wilt leren.
Bijzonderheden
De opleiding Visuele Inspectie Waterkeringen is ontwikkeld in opdracht van STOWA.