Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Instapniveau

MBO/HBO

Tijdsduur

17 dagen

Variant

Dagopleiding

Max aantal deelnemers

16

Zelfstudie

4 uur per bijeenkomst en 6 uur per werksessie

Examen

Ja

Dit ga je leren

Je komt het dagelijks tegen op je werk: de ambities voor schoner afvalwater worden steeds hoger. Dat komt door strengere lozingsnormen in nieuwe wetgeving, zoals de Kaderrichtlijn Water (KRW) en de Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater. Behalve het verwijderen van nutriënten (stikstof en fosfor), ligt de focus nu ook op microverontreinigingen en waterhergebruik. Welke kennis heb je nodig om aan de doelen te voldoen?

In de opleiding Schoner Effluent leer je alles over de impact van geavanceerde zuiveringstechnieken en hergebruik van afvalwater op de inrichting en het beheer van waterzuiveringsinstallaties. Je bekijkt het hele proces vanuit het perspectief van duurzaam (her)gebruik en strengere kwaliteitseisen. En je leert nieuwe technieken in te passen om organisatiedoelen te behalen.

Met de opleiding Schoner Effluent ben je voorbereid op de toekomst van de afvalwaterzuivering.

De volgende onderwerpen komen aan bod: 

  • europese wet- en regelgeving
  • technieken voor hergebruik van water
  • technieken voor vergaande stikstof- en fosforverwijdering
  • technieken voor verwijdering microverontreinigingen
  • kwaliteits- en procesbeheersing
  • praktijkvoorbeelden en ervaringsuitwisseling

Na afloop van deze opleiding heb je de volgende kennis & vaardigheden: 

  • innovaties in de afvalwaterzuivering
  • hoe je deze innovaties in bestaande situaties kunt toepassen
  • bijdragen aan een schoner effluent

Water stroomt uit een pijp.

Programma

Wateropleidingen heeft met zorg een afwisselend programma voor jou samengesteld. De opleiding Schoner Effluent bestaat uit meerdere onderdelen die in totaal 17 dagdelen beslaan en waarin de werkpraktijk centraal staat:

  • 7 fysieke bijeenkomsten over verdieping van de theorie
  • 1 digitale bijeenkomst om het plan van aanpak voor de opdrachten te bespreken
  • 2 online leeractiviteiten ter voorbereiding van een fysieke bijeenkomst
  • 1 zelf te plannen werkbezoek en een excursie
  • 6 werksessies op de eigen werkvloer waar praktijkopdrachten in groepen van 4 deelnemers worden uitgevoerd. Elke groep krijgt een begeleider toegewezen die feedback geeft op de uit te voeren opdrachten. Het eerder genoemde werkbezoek is onderdeel van de opdrachten.

Benieuwd naar de exacte data van deze opleiding? Drie weken voor aanvang ontvang je per e-mail toegang tot onze portal, waar je deze informatie vindt.

Lestijden

Fysieke bijeenkomsten: 13.00-16.00 uur.
De werksessies plan je zelf in met je groepsgenoten. Bij voorkeur doe je dit op de eigen werkplek, niet digitaal.

Inhoud

De volgende thema’s worden behandeld:

  • ontwikkelingen in de sector
  • waterhergebruik
  • microverontreinigingen
  • vergaande stikstof- en fosforverwijdering
  • relaties tussen hoofdproces en nageschakelde technieken
  • excursie

Eigen inbreng

Bij Wateropleidingen draait alles om kennis én praktijk. Daarom verwachten we dat iedere deelnemer de eigen werkpraktijk naar de opleiding meebrengt. Tegen welke vraagstukken loop jij aan? En welke ervaringen kun jij delen zodat anderen ervan kunnen leren?

Tijdsinvestering

De totale doorlooptijd van de opleiding bedraagt circa 20 weken. Elke bijeenkomst vraagt – behalve de deelname zelf – ook ongeveer 4 uur zelfstudie. Per werksessie is deze tijdsinvestering circa 6 uur.

Examen

Je sluit de opleiding af met een eindpresentatie. Het plan van aanpak, de praktijkopdracht en de eindpresentatie bepalen het eindcijfer. Met een resultaat van 5,5 of hoger, ontvang je jouw diploma voor de opleiding Schoner Effluent.

Herexamenkosten en kosten voor het opnieuw beoordelen van opdrachten bij een onvoldoende resultaat vallen buiten de prijs. Deze kosten brengen wij apart in rekening.

Lesmateriaal

Het lesmateriaal bieden we aan via de Digitale Wateropleidingen (DWO). Je vindt daar per lesdag de opdrachten, presentaties, digitale lessen en het digitale lesboek.

Voor wie

De opleiding Schoner Effluent is bedoeld voor (proces)operators waterzuivering en procestechnologen met ruime ervaring op de zuivering. Zoek je verdieping om beter te kunnen voldoen aan nieuwe normering en kwaliteitseisen? Dan is deze opleiding zeer geschikt voor jou.

Samen leren

Je bent één van de 12 tot 16 professionals die deze opleiding volgt. Door deze groepsgewijze aanpak maak je deel uit van een enthousiaste leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud én over jouw werksituatie.

Instapniveau

Je hebt als achtergrond een mbo/hbo-opleiding. Daarnaast verwachten we dat je de opleiding Uitgebreide Techniek Afvalwaterzuivering hebt gevolgd of een gelijkwaardig niveau aan ervaring hebt. Mocht je hier niet helemaal aan voldoen, dan neemt de coördinator contact op nadat je bent ingeschreven. Samen bespreken jullie wat nodig is om deze opleiding goed te kunnen doorlopen.

Intake

Toelating voor deze opleiding vindt plaats na een uitgebreide intake. Bij aanvang staat ook een intake klaar in de Digitale Wateropleidingen (DWO). Daarin kun je specifieke wensen kenbaar maken over wat jij tijdens deze opleiding wilt leren.

Bijzonderheden

Deze opleiding maakt deel uit van het opleidingstraject Toekomstgericht Zuiveren. Het opleidingstraject bestaat uit 4 opleidingen die elk apart worden aangeboden en afgesloten.

Meer informatie?

Foto van een medewerker van Wateropleidingen.

Bram Ooms

Bram.ooms@wateropleidingen.nl 030 60 69 422

Kun je niet vinden wat je zoekt?

Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.

groep personen voor een water achtergrond