Op speelse wijze leren: Serious game bij Dijktechniek

28 februari 2023

Een serious game spelen is een vorm van leren. Het is een aantrekkelijke manier om kennis en inzicht over te dragen en om deelnemers ergens beter in te laten worden. De uitdaging is om een game zo op te zetten, dat deelnemers er zich volledig in herkennen en opgaan in het spel. De game als optimale mix van kennis en inzicht over het onderwerp en entertainment.

vlcsnap-2023-02-28-14h56m02s370

Een eenvoudige serious game die al door veel docenten wordt gebruikt bij Wateropleidingen en die vooral een vlucht heeft genomen in coronatijd, is de Kahootquiz. Ook dit is een spel waarin je op een aantrekkelijke manier kennis en inzicht toetst. Heel laagdrempelig voor docent en deelnemer in gebruik en uitvoering, en de manier om deelnemers op een andere wijze te laten leren.

Eigen serious games voor Wateropleidingen

Vorig jaar heeft Wateropleidingen op twee verschillende manieren een serious game ingezet. Zo heeft Bram Ooms een game ontwikkeld om deelnemers van meerdere opleidingen op gebied van  Afvalwaterzuivering met elkaar in gesprek te laten gaan over het vakgebied. Daarnaast is er voor de opleiding Dijktechniek een serious game over Dijkdilemma’s uitgevoerd door de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Luister hieronder naar het interview over deze samenwerking.

Didactische meerwaarde van een game

Twee initiatieven om met elkaar te komen tot een passende opzet voor een eigen Wateropleidingen serious game. Vanuit didactisch oogpunt willen we graag games inzetten in onze opleidingen, omdat ze meerwaarde opleveren. Een game zorgt dat de speler ergens beter in wordt. Dat hij/zij leert: kennis verdiept of verbreedt, inzichten opdoet en zichzelf ontwikkelt. En uit onderzoeken blijkt dat leren met games, de deelnemers een positief gevoel geeft.

Om die didactische meerwaarde te verkrijgen is een optimale combinatie nodig van interactie, het verhaal/de context en uitdagingen of beloningen.

Toekomst van gaming

Juist die combinatie van actief leren met een positief gevoel, maakt dat Wateropleidingen de serious game omarmt voor haar opleidingen. Niet voor niets is nu een collega in het kader van haar studie bezig om voor de opleiding Waterbeheer een serious game te ontwikkelen om. Een game die helpt om het integrale karakter van het waterbeheer in Nederland op een aantrekkelijke manier inzichtelijk te maken voor deelnemers.