Nieuw: Ecosysteem van de Werkvloer

8 maart 2023

Wateropleidingen biedt sinds begin dit jaar een nieuwe cursus aan: Ecosysteem van de Werkvloer. Deze cursus richt zich op jonge en ervaren collega's die de onderlinge verbinding op de werkvloer willen verbeteren. Deze cursus is ontwikkeld in samenwerking met Jong Waterbeheer (STOWA).

DSC00758

De watersector vergrijst. Ervaren krachten stromen uit en daarom wordt het borgen van kennis en vaardigheden een uitdaging. Tegelijkertijd heeft de sector moeite om jonge medewerkers vast te houden. Jonge medewerkers hebben behoefte aan verbinding, begeleiding en duiding. De verbinding met ervaren collega’s komt vaak niet vanzelf tot stand. Dit kan te maken met hebben met tijdgebrek, verschillende behoeftes in de samenwerking en vooroordelen. Vaak hebben ervaren krachten de indruk dat die ogenschijnlijk zelfverzekerde jongelingen zich wel redden, terwijl die hun drukke collega’s juist niet lastig durven te vallen. Onze partner Jong Waterbeheer heeft met veel jonge en ervaren krachten over deze problematiek gesproken. Daaruit blijkt dat het actief tot stand brengen van die verbinding tussen jong en ervaren wel degelijk goed mogelijk is. Deze cursusdag richt zich daarop. Daarom wordt de cursus enkel als incompany cursus voor organisaties aangeboden.

Bekijk de video hieronder voor een samenvatting van de cursusinhoud en -opzet.

De naam Ecosysteem van de Werkvloer komt voort uit een parallel dat we gedurende de cursusdag veel terug laten komen: natuurlijke ecosystemen. Een natuurlijk ecosysteem is constant aan verandering onderhevig. Niches worden ingevuld door soorten en elke soort draagt bij aan het ecosysteem door middel van zijn eigen kwaliteiten en talenten. Zo kun je de werkvloer eigenlijk ook zien. Jonge en ervaren krachten, maar ook elk individu brengt specifieke talenten de organisatie in. Tijdens de cursusdag duiken we dieper in op elkaars talenten en denken we gezamenlijk na of we het ecosysteem van de werkvloer door samenwerkingsafspraken zo kunnen inrichten dat er voor die talenten meer ruimte kan ontstaan.

DSC00749

Deze cursus onderscheidt zich van de rest van ons aanbod, omdat het zich echt richt op persoonlijke vaardigheden, specifiek de onderlinge samenwerking binnen een team. Verder was een belangrijk uitgangspunt om het thema niet te zwaar te maken. Uiteindelijk is de verbinding met je collega's verbeteren namelijk ook vooral ontzettend leuk. Je komt van alles te weten wat je misschien nog niet eerder wist en kunt als team beter gaan presteren. Daarom zit de dag boordevol met leuke en actieve werkvormen.  Ook werken we met een interactief magazine als lesmateriaal waarin je gedurende de dag belangrijke inzichten en afspraken kunt noteren en waarin je thuis nog rustig alles terug kunt lezen.

DSC00727

Als dé vakopleider voor de watersector hopen wij op deze manier samen met de sector waterkennis beter te borgen, een brug te slaan naar jongeren en gezamenlijk de aantrekkelijkheid van de watersector te vergroten.