Excursies: De brug van theorie naar praktijk


Excursies zijn een belangrijk onderdeel van het leerproces, want ze vormen de brug tussen de theorie en de praktijk. Daarom organiseren we bij veel van onze opleidingen een excursie waarbij cursisten samen met een praktijkdeskundige relevante locaties bezoeken. Bijvoorbeeld bij de opleiding Dijktechniek, waar aankomend technisch managers, projectleiders, adviseurs, specialisten waterkeringen en geotechnici actuele en praktijkgerichte kennis opdoen op het gebied van dijkenbouw, dijkontwerp en dijkversterking.

Afbeelding1

De opleiding Dijktechniek behandelt de techniek, kennis en inzichten die nodig zijn om het technisch vakmanschap verder te ontwikkelen. Het docententeam bestaat uit experts uit het vakgebied Waterveiligheid. Zij bieden volop voorbeelden uit de praktijk aan. De bijbehorende excursie biedt de kans om alle theorie en voorbeelden in actie te zien. Op locatie zie je pas echt hoe de dijk zich verhoudt tot het landschap en hoe het is gebouwd. Maar ook welke uitdagingen je kan tegenkomen, zoals bij het dijkversterkingstraject bij de stad Tiel.

“Buiten gebeurt het. Om de realiteitszin van al het voorwerk te zien, is het onmisbaar om regelmatig buiten te kijken. Een excursie binnen de opleiding geeft de mogelijkheid om ook eens bij een ander te kijken", Jan-Kees, cursist Opleiding Dijktechniek.

Afbeelding2

Inspiratie en motivatie

Onze excursies worden begeleid door mensen uit de praktijk. Je hoort ervaringen, stelt vragen en leert van elkaar. Leren is niet alleen lezen en luisteren; het is ook zien, voelen en ervaren. Zo stimuleren excursies je nieuwsgierigheid en interesse, waardoor je gemotiveerd blijft om te leren. Daarnaast ontmoet je ook professionals uit het veld waar je in de toekomst nog eens kennis en ervaring mee kan uitwisselen.

“Tijdens de excursie komen theorie en praktijk samen en dat levert veel waardevolle inzichten op. Inzichten die je gebruikt om je volgende project nog beter te ontwerpen of uit te voeren”, Stefan, cursist Opleiding Dijktechniek.

Enthousiast geworden?

Bij diverse opleidingen en cursussen bieden we excursies aan. Bekijk hier ons actuele aanbod aan opleidingen.

“Dagelijks werk ik aan het beheer en ontwerp van onze dijken; specifiek op het faalmechanisme Piping. Dan is het fantastisch om in de praktijk de toepassing van een innovatieve techniek te zien: de grofzandbarrière”, Frank, cursist Opleiding Dijktechniek.