Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard rondt de cursus De Energiefabriek af


Op 21 februari heeft de afdeling Afvalwaterketen van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard de cursus De Energiefabriek afgerond. In drie bijeenkomsten kregen medewerkers inzicht in het energieverbruik van alle zuiveringen die het hoogheemraadschap in beheer heeft, en waar maatregelen mogelijk zijn om energie te besparen of op te wekken. Alle medewerkers van de afdeling hebben de cursus gevolgd en het certificaat van Wateropleidingen ontvangen.

Energiefabriek HHSK 2

De cursus De Energiefabriek werd door Wateropleidingen incompany gegeven en op maat gemaakt naar de wensen van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. In drie dagdelen werden de medewerkers door onze docent Jack Jonk meegenomen door de theorie. Na iedere bijeenkomst gingen de cursisten in groepen aan de slag met huiswerkopdrachten voor hun zuivering.

In negen werkgroepen zijn alle opties voor energiebesparing en energieopwekking van alle negen afvalwaterzuiveringen bekeken. In de laatste bijeenkomst hebben de werkgroepen de resultaten gepresenteerd. Dit heeft geleid tot een flinke lijst met maatregelen die de komende tijd nog nader moeten worden onderzocht of direct in de praktijk kunnen worden gebracht. De maatregelen variëren van het installeren van ledlampen, slimme thermostaten en slimme pompen tot het herinrichten van rioolsystemen en het benutten van warmte uit het rioolwater.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard geeft aan dat het interessant was om samen op zoek te gaan naar mogelijkheden voor energiebesparing. Het was opvallend dat er toch weer nieuwe maatregelen voor de dag kwamen waar nog niet eerder aan gedacht is en dat het leuk was om dit met de hele afdeling te doen.

Energiefabriek HHSK 1   Energiefabriek HHSK 3

Cursus op maat
Ons cursusaanbod telt ruim 100 verschillende titels. Maar wat nu als jouw organisatie andere wensen heeft? Dan ontwikkelen we maatwerk. De inhoud en de logistieke organisatie stemmen we af op de wensen van jouw organisatie. Ook benieuwd naar de mogelijkheden voor een cursus op maat? Neem contact met ons op voor meer informatie.