Nieuw in de DWO


Met frisse energie staan we aan de start van een nieuw cursusjaar, dat weer gevuld zal zijn met nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden.

Op de achtergrond is Wateropleidingen druk bezig met het voorbereiden van alle cursussen en opleidingen en daarbij natuurlijk ook de DWO’s (Digitale Wateropleidingen). Het systeem waarin wij onze DWO’s bouwen heeft de afgelopen tijd verschillende verbeteringen doorgemaakt en ook zijn er nieuwe mogelijkheden voor het verwerken van lesmaterialen en het ontwikkelen van interactieve elementen. Met deze updates willen we niet alleen beter aansluiten bij onze visie op leren, maar ook een grotere meerwaarde bieden voor jullie als docenten en de deelnemers.

  1. Een persoonlijk tintje

In de DWO worden deelnemers nu persoonlijk bij naam aangesproken in de (welkomst)teksten. Dit geeft een veel persoonlijkere en vriendelijkere sfeer. Daarnaast is een interactief element ontwikkeld die de deelnemers informatie en tips geeft aansluitend bij hun leervoorkeur. Dit element vind je onder het blok ‘Introductie’ bij jouw opleidingen.

Hoe zorg jij ervoor dat jouw lessen aansluiten bij deelnemers met verschillende leervoorkeuren?

  1. Interactief en laagdrempelig: Presentaties in beeld

Voor het delen van lesmateriaal op de DWO willen we de ervaring verrijken van de deelnemers en het makkelijker maken de lesstof door te nemen en te herhalen. Om dit te realiseren plaatsen wij de presentaties niet meer als de bekende hyperlink naar een PDF, maar worden deze “ingebouwd”. Dit geïntegreerde blok binnen de DWO maakt het mogelijk presentaties direct te bekijken en door te klikken, zonder dat ze eerst als PDF hoeven te worden gedownload. Deelnemers kunnen via deze weg de presentatie ook in volledig scherm bekijken en downloaden.

Om presentaties op deze manier te plaatsen is het voor ons noodzakelijk de PowerPoint (PPTX) versie van presentaties te ontvangen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de leerdoelen duidelijk zijn aangegeven in de presentaties. Let hier dus op wanneer je jouw lesmateriaal naar Wateropleidingen toestuurt.

  1. Ontwerp en Didactiek hand in hand

Wateropleidingen blijft bezig met het ontwikkelen van originele en interactieve materialen. Zo kunnen wij bijvoorbeeld hele mooie pagina’s maken met informatie over excursies, e-learnings maken of een quiz of escaperoom vormgeven. Daarnaast bieden wij de deelnemers nu ook podcasts aan. Zo kunnen we DWO's creëren die deelnemers actief betrekken en de lesstof beter laten beklijven.

Heb jij nog leuke ideeën of loop je vast hoe je taaie lesstof op een leuke manier kan overbrengen op de deelnemers? Geef het aan bij de Opleidingscoördinator van de opleiding(en) waar je les voor geeft. Er is een heleboel mogelijk en wij denken graag met je mee.

  1. Kleine verandering, grote impact: Notitiefunctionaliteit

Vanaf de start van dit cursusjaar bieden wij in de DWO de mogelijkheid voor deelnemers om notities te maken in het programma zelf. Deze kunnen worden gekoppeld aan presentaties, lesdagen en andere onderdelen. Dit bevordert het begrip van lesstof en stelt deelnemers in staat hun notities op één plek te bewaren.

  1. Samen voor vernieuwing

Het hart van deze vernieuwing ligt in een gezamenlijke inspanning. We geloven dat niet alleen Wateropleidingen zelf, maar ook docenten een belangrijke rol hebben bij het up-to-date houden van de DWO en het aanvullen van relevante inhoud. Samen kunnen we een levendige leeromgeving creëren vol met kennis en interactie.

  1. Duik in de DWO

Om ervoor te zorgen dat iedereen vol vertrouwen de DWO kan navigeren en benutten, zijn er nieuwe handleidingen vormgegeven voor deelnemers, maar ook voor jullie als docent.

Bekijk hier onze nieuwe: DWO docentenhandleiding.

We kijken ernaar uit om het nieuwe cursusjaar met jullie te starten!