Praktijkgerichte kennis voor duurzaam waterbeheer


De hevige regenval tijdens de stormen in februari leidde ertoe dat het watersysteem in grote delen van Nederland vol zat. En het recente IPCC-rapport kondigt nog meer weersextremen aan met zowel wateroverlast en -tekort als gevolg van klimaatverandering. Veranderingen in neerslagpatronen, zeespiegelstijging, bodemdaling en droogte vereisen een integrale aanpak om tot een robuust watersysteem te komen. Praktijkgerichte kennis is nodig om Nederland te voorzien van voldoende grond- of oppervlaktewater van goede kwaliteit. In het vakgebied waterbeheer kijken we vanuit verschillende disciplines naar de problematiek en oplossingen.

waterbeheer

Dit voorjaar starten er diverse interessante opleidingen en cursussen waarmee jij je kennis van waterbeheer kunt vergroten:

Cursus Peilbeheer
Goed peilbeheer is in eerste instantie gericht op het voorkomen van wateroverlast of verdroging. Door de stijgende zeespiegel, nattere winters, drogere zomers en een dalende bodem wordt dit complexer. Ook de toegenomen druk op de ruimte en de aandacht voor kwaliteit en ecologie van het watersysteem vraagt om een flexibele sturing van het peil. In deze cursus leer je welke effecten het peilbeheer heeft op de omgeving, wat de omgeving nodig heeft aan peilen, hoe je kunt sturen bij meervoudig ruimtegebruik en wat te doen bij situaties waarin je belangen zoals natuur, woningbouw, agrarisch gebied moet afwegen. 
Kijk hier voor meer informatie

Cursus Klimaatrobuust watersysteem op de hoge zandgronden
NKW2Water vasthouden, voorkomen van droogte, gebruik maken van de sponswerking van een gebied en nature based solutions. Deze onderwerpen staan centraal staan in deze cursus. Droogte als gevolg van klimaatverandering kan leiden tot ernstige en onomkeerbare schade aan natuur en landbouw op de hoger gelegen zandgronden. Om schade te beperken is zowel kennis van het watersysteem als de mogelijke maatregelen die hier succesvol kunnen zijn, nodig. In deze cursus leer je welke nature based solutions effectief zijn voor dit systeem en we laten dit vooral zien tijdens het bezoek aan diverse projecten. 
Kijk hier voor meer informatie

Cursus Ecologisch Oeverbeheer
OEV_2Bij een goed peilbeheer hoort ook een juist ecologisch oeverbeheer. Immers goed ingerichte oevers dragen bij aan een goede berging van het water, een betere waterkwaliteit en ontwikkeling van natuur. Al bij de inrichting van oevers is aandacht nodig  voor het beheer. Met een goed beheer dragen we bij aan het bereiken van de natuur- en kwaliteitsdoelen. In de cursus Ecologisch Oeverbeheer leer je hoe  het ontwerp van oevers verloopt, in welke fase aandacht voor beheer essentieel is, hoe je met beheer toch doelen kunt bereiken ook als is het ontwerp niet optimaal.
Kijk hier voor meer informatie

Cursus Veldkennis Watersysteem
VKW_2Wil jij weten hoe een watersysteem is opgebouwd en welke processen zich af spelen die de waterkwaliteit beïnvloeden? Dan is deze cursus voor jou. Je gaat het veld in en je leert hoe je een indicatie van de waterkwaliteit kunt geven op basis van visuele waarneming van groeivormen en voorkomen van waterplanten, diversiteit van macrofauna en fysisch-chemische metingen. Om de het voorkomen en diversiteit van fytoplankton te bekijken ga je het lab in. Met al deze gegevens en de Kaderrichtlijn Water bepaal je n de ecologische en chemische toestand van het systeem wat je hebt bezocht. Deze cursus geeft je de basiskennis om een goede gesprekspartner te zijn bij waterkwaliteitsvraagstukken.
Kijk hier voor meer informatie

Masterclass droogtestress
MCDSOnze zomers worden steeds warmer en droger. We wapenen ons tegen teveel water, maar hoe ga je om met (extreme) droogte? Hoe voorkom je verzilting van grondwater of het optreden van veen inklinking? En hoeveel gebiedsvreemd water kun je inlaten als dit een andere kwaliteit heeft? In deze tweedaagse masterclass ga je intensief aan de slag met vraagstukken en mogelijke oplossingen die kunnen ontstaan als gevolg van de droogte. 
Kijk hier voor meer informatie