Doel
Een deel van de werkzaamheden bij waterschappen vindt plaats in besloten ruimten. Dit brengt specifieke veiligheidsrisico’s met zich mee, zoals het gevaar van giftige gassen, brand en explosies. Om deze risico’s te beheersen is het verstrekken van een goede werkvergunning en het voorschrijven van de juiste hulp- en interventiemiddelen erg belangrijk.
In deze cursus leer je aan de hand van situaties uit de waterschapspraktijk wat het belang is van een goede voorbereiding. Je doet ervaring op in het opstellen van een eenvoudige taakrisicoanalyse. Na het volgen van deze cursus ken je het belang van de werkprocedures. Je weet hoe je voorbereid kunt zijn op het werk en eventuele interventies.
Inhoud
In de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:
- taakrisicoanalyse, startwerkbespreking en standaard werkvergunning organiseren veilige werkomgeving
- voorbereiden, organiseren en uitvoeren betreding
- uitvoeren eerstelijnsinterventie met betreding in horizontaal en verticaal vlak
- veilig en adequaat gebruik van standaard reddings- en evacuatiemiddelen voor slachtoffertransport uit een besloten ruimten
- samenwerken met de BHV-organisatie en hulpdiensten in geval van incidenten
Vorm
De theorie wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden en casussen uit het waterschapswerk aangeboden. Je werkt aan praktijkoefeningen. Aan het eind van de lesdag maak je een korte theoretische toets.
Bijzonderheden
Deze cursus is onderdeel van de Arbocatalogus sector Waterschappen en kent een duidelijke “waterschapsidentiteit”
Incompany
Deze cursus verzorgen we alleen incompany op aanvraag van organisaties. Wil je deze cursus organiseren voor medewerkers? Vraag dit dan aan via dit formulier.
Doelgroep
Medewerkers verantwoordelijk voor uitgifte van werkvergunningen en/of betrokken bij interventies in besloten ruimten van waterschappen
Instapniveau
Variant
Zelfstudie
1 uur
Duur
Coordinator
