Certificering

Hygienisch werken in de distributie
Doel

Het Nederlandse drinkwater behoort tot het beste ter wereld. Dit betekent de volcontinue levering van betrouwbaar drinkwater. Werkzaamheden aan het leidingnet mogen de waterkwaliteit niet negatief beïnvloeden. Het is daarom noodzakelijk om steeds te zorgen voor hygiënische omstandigheden, om verontreiniging van het distributienet te voorkomen.

Deze cursus behandelt de meest recente editie van de Hygiënecode Drinkwater. Je krijgt inzicht in de mogelijke oorzaken van verontreinigingen en besmettingen. Ook leer je de verschillende werkwijzen en handelingen om besmettingen te voorkomen. Na deze cursus kan je deze verschillende werkwijzen en handelingen correct uitvoeren.

Inhoud

In de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • materialen en chemicaliën;
  • veiligheidsaspecten bij het werken met chemicaliën;
  • spuien en desinfecteren;
  • methoden om hygiënisch te werken;
  • waterkwaliteit, bemonstering en analyse;
  • maatregelen bij calamiteiten en storingen;
  • persoonlijke en algemene hygiëne.

Vorm

De theorie wordt toegelicht vanuit praktijksituaties. Voorafgaand aan de cursus voer je een voorbereidende opdracht uit die tijdens de lesdag besproken wordt. Er is tijdens de cursus voldoende tijd om eigen praktijkvoorbeelden in te brengen. Je sluit de lesdag af met een kort multiple choice examen.

Bijzonderheden

Deze cursus is tot stand gekomen in overleg met de Nederlandse drinkwaterbedrijven. De cursus wordt door de drinkwaterbedrijven erkend en is verplicht voor medewerkers die werken in het distributieproces.

Conform de derde editie van de Hygiënecode Drinkwater is het certificaat voor deze cursus 5 jaar geldig.

Incompany

Deze cursus verzorgen we alleen incompany op aanvraag van organisaties. Wil je deze cursus organiseren voor medewerkers? Vraag dit dan aan via dit formulier.


Doelgroep

Fitters, monteurs, teamleiders en opzichters van drinkwaterbedrijven en aannemers

Instapniveau

vmbo/mbo

Variant

Dag cursus

Duur

1 bijeenkomst

CoordinatorIncompany aanvragen

Wil je deze cursus incompany organiseren? Neem dan contact met ons op.

2020_24_sep_gerard_3_2

"Drinkwater in Nederland is van topkwaliteit. De gebruiker hoeft bij gebruik hier niet over na te denken."

Gerard Joosten
Opleidingscoördinator Brabant Water.

"Leuke training hygiënisch werken gehad. Alles weer opgefrist en ook de laatste ontwikkelingen geleerd. En lekker interactief."
- Wim van Berkel (Vitens)

"Ik vond deze cursus veelomvattend en goed doortimmerd. Het heeft mijn kennis van de waterproducerende wereld met al zijn zijn mogelijkheden en obstakels aanzienlijk doen groeien en veel voer tot nadenken geleverd over deze wereld waar ik dagelijks aan het werk ben."
- Edwin Steenvoort (Aqualab Zuid)