Doel
Biodiversiteit staat onder druk en er zijn in Nederland steeds meer initiatieven om dit te beschermen. Steeds meer waterschappen willen biodiversiteit op keringen bevorderen. Om een hoge biodiversiteit te creëren op de kering, moet je hier aandacht voor hebben bij de aanleg en in het beheer en onderhoud van de kering. Hier heb jij als beheer- en onderhoudsmedewerker een belangrijke rol in. Daarnaast is het jouw verantwoordelijkheid om te zorgen voor een erosiebestendige grasmat zodat de waterveiligheid gegarandeerd is. Hoe gaat dit samen?
In deze cursus leer je wat wordt verstaan onder biodiversiteit en waarom waterschappen dit belangrijk vinden. Je leert over diverse vormen van beheer om biodiversiteit te stimuleren. Je leert hoe je een erosiebestendige grasmat krijgt met een hoge biodiversiteit. Na afloop van deze cursus weet je op welke manier je voor jouw keringen ervoor kan zorgen dat hoe je de biodiversiteit op je kering zo groot mogelijk maakt zonder in te leveren op de erosiebestendigheid van de kering.
Inhoud
Deze onderwerpen komen aan bod:
- biodiversiteit in Nederland;
- aandachtspunten bij aanleg van keringen;
- beheer- en onderhoudsvormen;
- gedragscode Wet Natuurbescherming voor Waterschappen;
- ecologie en beschermde natuur in Nederland;
- rode lijsten;
- natuurlijke successie.
Vorm
In interactieve bijeenkomsten wordt de theorie toegelicht aan de hand van praktijkvoorbeelden en -ervaringen. Ook ga je op excursie naar keringen met een rijke biodiversiteit, waar je ziet hoe deze aangelegd zijn en onderhouden worden.
Incompany
Je kunt deze cursus binnen je bedrijf organiseren. De inhoud stemmen we af op de wensen van jouw organisatie en medewerkers. Wil je deze cursus incompany organiseren? Vraag dit dan aan via dit formulier.
Doelgroep
Beheer- en onderhoudsmedewerkers waterschappen, aannemers
Instapniveau
Variant
Duur
Maximaal aantal deelnemers
Coordinator
